fredag 19 juni 2009

Midsommar


Det regnar och regnar. Varför kan det inte vara sol på en dag som denna, Midsommar. I år ska jag fira högtiden så traditonellt det kan bli, Dalarna, spelmän, folkdräckt, dans och sång runt midsommarstång, sill, potatis och jordgubbar.

Jag ser verkligen framemot det och kommer ha kameran i högsta hugg. Men det roligaste med idag är att den kommer vara så så ny för nio andra. Våra indier. De kommer titta storögt på oss och undra varför vi hållerstår i en stor cirkel och håller okända människors händer runt en stång som är avbilden av en mans könsorgan, och sjunga och dansa om små grodor och prästens kråka.

Efter dans blir det mat. I mängder. Små, söta färskpotatis, sill i olika smaker, gräddfil med klippt gräslök i och bröd. Frågor om sillen är kokt eller inte kommer ställas. En del kommer smaka och svälja ner snabbt, andra kommer inte våga smaka och drömma om en skål ris. Det kommer sjungas nubbevisor och små glas kommer skålas. Kinder kommer bli rosigare och ljudnivån högre. Middagen vara i timmar och man sitter på sin plats tills rumpan värker. Hemgång blir det när solen börjar gå upp igen och matbordet har blivit dansgolvet.

Glad midsommar!

Inga kommentarer: